Matematica (M1). Manual pentru clasa a XI-a(Curtea veche)
Clasa | Clasa a XI-a |
---|---|
Editura | Curtea Veche |
Format | 16,5 x 23,5 cm |
ISBN | 973-8356-57-1 |
Data aparitie | 2002 |
Numar pagini | 328 |
Materie | Matematica |
Lucrarea a fost avizată cu nr. 34735 din 19 august 2002 de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pentru a fi utilizată ca material didactic auxiliar în învăţământul liceal.
Ce aduce nou acest text?
* Programa de matematică a clasei a XI-a este parcursă în întregime conform unui punct de vedere propriu al autorilor. Scopul principal al acestui format alternativ este utilizarea ca text paralel sau complementar pentru clasele cu profil de matematică în pregătirea concursurilor şcolare.
* Prezentarea gradată a noţiunilor şi rezultatelor fără a exagera formalismul matematic prin punerea accentului pe aspectul intuitiv şi geometric.
* Majoritatea paragrafelor cărţii conţin comentarii şi exerciţii ce îndeamnă cititorul spre folosirea programelor de calculator şi spre înţelegerea faptului că acestea sunt construite pe baza unor rezultate matematice profunde.
* Aplicaţiile şi exerciţiile sunt prezentate gradat, rezolvarea acestora constituind o bună pregătire pentru olimpiadele de matematică în care autorii au o vastă experienţă.
Editura Curtea Veche are onoarea de a vă prezenta formatul alternativ Matematica pentru clasa a XI-a, filiera M1, avându-i ca autori pe Mihai Baluna, Mircea Becheanu, Bogdan Enescu, Radu Gologan şi Andrei Vernescu. Această carte a fost scrisă respectându-se curriculumul scolar şi în ideea de a pune la dispoziţia profesorilor şi a elevilor din clasele cu profil de matematică sau informatică un text suplimentar, cu o viziune originală asupra modului în care sunt considerate noţiunile noi şi aparent abstracte de algebră liniară şi analiză matematică. Punctul de vedere a fost acela că simplificând prezentarea abstractă şi urmând un limbaj intuitiv, faptele matematice devin naturale.
Modernitatea acestei cărţi cu caracter didactic constă şi în legătura care se face în fiecare paragraf cu tehnicile de informatică utile şi sugestive în învăţarea şi utilizarea oricăror tehnici matematice. Pachetele de programe uşor accesibile, cum sunt Matematika, Maple, Matlab ş.a., permit rezolvarea unor probleme şi aplicaţii numerice sau chiar formale. Majoritatea acestora conţin subrutine pentru marea majoritate a tehnicilor de analiză matematică sau algebră liniară. Fiecare paragraf al cărţii conţine comentarii şi exerciţii pentru învăţarea utilizării unor astfel de programe.
Toate paragrafele sunt acoperite de aplicaţii şi exerciţii, cele mai dificile fiind concepute pentru elevii ce se pregătesc în vederea admiterii la facultăţile cu profil tehnic sau matematic şi pentru cei ce ţintesc spre rezultate speciale la olimpiade. Editura Curtea Veche are certitudinea că el le va fi foarte util elevilor dumneavoastră şi îşi va dovedi eficienţa când îl veţi folosi în activitatea de predare.
Mihai Baluna - Profesor, Liceul \"Mihai Viteazul\", Bucureşti; în numeroase rânduri conducător al lotului român la olimpiadele internaţionale; autor al multor manuale şi texte cunoscute de matematică.
Mircea Becheanu - Profesor, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Matematică; organizator al olimpiadelor naţionale de matematică; membru al comitetului de selecţie a problemelor pentru Olimpiada Internaţională de Matematica din Japonia 2003; autor de manuale şi numeroase articole şi lucrări în domeniul algebrei şi geometriei algebrice; profesor invitat al multor universităţi străine.
Bogdan Enescu - Profesor, Liceul \"B. P. Hasdeu\", Buzău; fost olimpic, de două ori medaliat cu aur la O.I.M. (1977, 1978); autor al unor manuale, articole şi probleme de concurs; coordonator al loturilor române de elevi la concursurile internaţionale.
Radu Gologan - Cercetător, Institutul de Matematică al Academiei şi profesor la Facultatea de Automatică, Bucureşti; doctor în matematică; fost olimpic; autor de tratate, manuale, lucrări ştiinţifice în domeniul analizei matematice şi probleme de concurs; preşedinte al comisiei naţionale a olimpiadei de matematică 2002.
Andrei Vernescu - Universitatea din Târgovişte; doctor în matematică; autor al unor manuale, cărţi şi culegeri; lucrări ştiinţifice în domeniul analizei matematice; experienţă didactică ca profesor la liceele \"Mihai Viteazul\" şi \"Tudor Vianu\", Bucureşti.